Avontuurlijke wandelingen in de Belgische Ardennen

Tochten voor sportieve wandelaars

De voorbereiding en uitrusting zijn uitermate belangrijk voor een geslaagde wandeling. De algemene richtlijnen voor dagtochten die je hier kan vinden blijven gelden. De tien avontuurlijke wandelingen in de wandelgids vereisen geen specifieke veiligheidsuitrusting, het blijven wandelingen en geen survivaltochten. De beschrijvingen zijn zeer gedetailleerd opgesteld en houden, als ze aandachtig gevolgd wordt, de wandelaar op het juiste pad. Lees steeds aandachtig de inleiding bij elke wandeling, deze vermeldt de hindernissen die je onderweg kan verwachten.
Hieronder vind je enkele aanvullende tips die specifiek gelden voor de avontuurlijke wandelingen in de gids.

Rivieren doorwaden
Bij vijf van de tien wandelingen in de gids moet een rivier doorgewaad worden. Deze plaatsen werden zorgvuldig uitgekozen en meestal komt het water niet hoger dan je middel, maar voor de veiligheid en het comfort kunnen de volgende tips toch van belang zijn.
Wandelstokken helpen om je evenwicht te bewaren tijdens een oversteek en om de diepte van het water af te tasten. Berg je belangrijke spullen op in een waterdichte zak zodat deze zeker droog blijven. Uiteraard doe je minstens je schoenen en sokken uit om door het water te gaan, je schoenen kan je met de veters aan elkaar binden en rond je nek dragen. Plastic sandalen die je kan vastgespen beschermen je voeten tegen scherpe stenen op de bodem. Denk ook aan een handdoek.
Het spreekt voor zich dat na periodes van hevige regenval en tijdens de winter deze wandelingen onmogelijk worden omdat het water dan te diep of te koud is.

Rotsen
Slechts bij enkele gelegenheden raden we je aan om enkele meters op de rotsen te klimmen. Deze passages vereisen wat voorzichtigheid maar geen klimervaring en ze zijn altijd facultatief. Als je toch een rotsje beklimt, hou er dan rekening mee dat je nog naar beneden moet en dat afdalen altijd moeilijker is dan omhoog gaan. In elk geval zijn hoge rotsen geen plaats om je te bevinden bij onweer.

Overwoekerde paden
Op enkele wandelingen loop je een kort eind over een pad dat dichtgegroeid is. Netels en doornige struiken kunnen hier voor ernstige problemen zorgen. Met een hakmes kan je de grootste opstakels uit de weg helpen.

Wandeltijd
Het zoeken naar paadjes en het nemen van hindernissen halen het wandeltempo ernstig naar beneden. Op sommige van deze avontuurlijke wandelingen zal je gemiddeld niet sneller dan 2 kilometer per uur halen en hier dien je in de planning uiteraard rekening mee te houden. Voorzie nog bijkomende tijd voor pauzes.

Wandelen met kinderen
Opgroeiende kinderen die goed te been zijn snoepen in het algemeen van een avontuurlijke wandelen en hebben minder last met steile hellingen dan volwassenen. Ze kruipen gezwind over en onder omgevallen bomen en houden van geaccidenteerde paden. Ook moeten we kinderen niet onderschatten maar het spreekt vanzelf dat we er alles moeten aan doen om te vermijden dat kinderen gevaar lopen of uitgeput geraken op een wandeling.
Uiteraard zal bij wandelingen waarbij een rivier moet doorgewaad worden rekening moeten gehouden worden met de lichaamslengte van de kinderen, maar de grootste gevaren schuilen in de duur van een wandeling en bij passages langs afgronden. Een avontuurlijke tocht is geen parkwandelingetje en je begint best met niet te grote afstanden. Misschien kan je de wandeling inkorten of er slechts een deel van lopen en voor vervoer naar het vertrekpunt zorgen. Bij afgronden hou je de kinderen nauwlettend in het oog en best nog bij de hand. Eventueel kan je een kind beveiligen met een touw, in winkels met klimuitrusting kan men hiervoor materiaal kopen.